DE EERSTE KONINGIN VAN HOLLAND IN HET DROSTENHUIS

In de rode salon hangt sinds enige tijd een mooie replica in olieverf van het schilderij van Hortense de Beauharnais, de vrouw van Lodewijk Napoleon en eerste koningin van Holland. Het Drostenhuis Ootmarsum is ook verbonden met de tijd dat Nederland koninkrijk was van 1806 tot 1810. Immers de koning zelf kwam in 1809 op bezoek in Ootmarsum. Bij het schilderij is de volgende informatie te lezen :

HORTENSE IN HET DROSTENHUIS OOTMARSUM

Dat Nederland in 1806 een koninkrijk werd en Lodewijk Napoleon de eerste koning en Hortense de Beauharnais de eerste koningin, wordt vaak vergeten. Hortense was de dochter van Josephine, de vrouw van de grote Napoleon en was niet blij in ons koude kikkerlandje. Ze was slechts vier jaar koningin.

In het verhaal van het Drostenhuis Ootmarsum, waar de geschiedenis van de laatste drost van Twente, Hendrik Knijpinga Cramer wordt verteld, passen portretten van dit koninklijk paar. De drost was een prominent figuur bij het bezoek van de koning aan Ootmarsum in 1809. Immers zijn baan stond op de tocht doordat de drostendiensten werden afgeschaft.
Ook bij de 200 jarige herdenking van het koninklijke bezoek in 2009 speelde het Drostenhuis en de Drost een belangrijke rol. Bij de toenmalige reconstructie van de ontvangst waren koning en koningin te gast en werd de kleding van Hortense aan de hand van een schilderij in detail nagemaakt.
Om de bezoekers van het museum het Drostenhuis de geschiedenis te verlevendigen en meer zichtbaar te maken, is door een ondersteuner van het museum een schilderij van de eerste koningin geschonken. Het is een minutieus geschilderd portret in olieverf naar het origineel dat in het bezit is van het Rijksmuseum te Amsterdam. In een fraaie vergulde lijst pronkt dit werkstuk in de rode salon van het Drostenhuis Ootmarsum.