Het ontstaan

Het huis is een stadsboerderij die in de 18e eeuw van een fraaie voorgevel werd voorzien.

De Drost/Baljuw Hendrik Knijpinga Cramer woonde er van 1787 tot aan zijn dood in 1815.

Zijn nazaten verkochten het huis en er volgden verschillende eigenaren. In 1952 kwam het pand in het bezit van de Gemeente Ootmarsum die het in 1965 weer verkocht.

Het huidige gebouw is in de zestiger jaren van de vorige eeuw door Professor Henrick Mulder geheel in oude luister hersteld. De rijke historie van Ootmarsum was voor hem zijn inspiratiebron.

In Ootmarsum was tot van 1270 to 1639 de Commanderie Ootmarsum als zetel van de Ridders der Duitsche Orde gevestigd. Dit gebouw werd vanaf 1639 Huys Ootmarsum doordat het de zetel van de familie Heiden – Hompesch werd. Van die familie hebben twee telgen het ambt van Drost van Twente bekleed. Nadat het Huys Ootmarsum was verlaten, woonde Drost Hendrik Knijpinga Cramer in het huis aan de Walstraat nummer 1.

Na het overlijden van professor Mulder werd het huis nog vele jaren door zijn weduwe mevrouw Mulder-van Eerde bewoond. Zij besloot in 2004 het gebouw een museale functie te geven. Hiervoor werd de Mulder-van Eerde Stichting in het leven geroepen. In 2005 is samenwerking gezocht met het Openluchtmuseum Ootmarsum en in maart 2005 is het museum officieel geopend.

 

    

   hetontstaan1   hetontstaan5

hetontstaan4   hetontstaan3   hetontstaan2