Drostenhuis Ootmarsum en het interieur.

In de rode salon van het museum Drostenhuis Ootmarsum prijkt sinds korte tijd een fraai empire meubelstuk. Het is een secretaire uit de nalatenschap van de op 21 augustus 2016 overleden mevrouw R.Bolscher-Bekhuis. Het was haar wens dat dit meubelstuk aan het openluchtmuseum  zou worden geschonken omdat ze daar jarenlang vrijwilligster is geweest. Het Openluchtmuseum zorgde voor een passende plek in het Museum het Drostenhuis Ootmarsum. Het Drostenhuis is geheel ingericht in de empire-stijl zodat deze secretaire bijzonder tot z’n recht komt. Bij het venster aan de Walstraat is het meubelstuk geplaatst : het schrijfblad is opengeklapt en verschillende  historische schrijfattributen liggen voor het gebruik gereed.

De keuken van het Drostenhuis had tot hilariteit van vele bezoekers  een roestvrij stalen aanrechtblad. “Dat kan de Drost nooit hebben gehad”, werd vaak gehoord. Voor het seizoen 2017 is daarom de keuken teruggebracht in z’n oorspronkelijke vorm en is het RVS aanrecht vervangen door een mooi marmeren werkblad. De oude pomp met zwengel en de koperen kranen komen nu veel beter uit. Ook zijn enige tijd geleden in diezelfde keuken de wit geëmailleerde  gasfornuizen weggehaald en vervangen door een bijzonder fornuis uit 1800. Het fornuis is afkomstig uit de boerderij van Harm Dethmers in Broekhuizen die het op zijn beurt kocht van de familie Kip in Neuenhaus. Het is een bijzonder fraai en uniek fornuis uit 1800, geheel gesierd met blauwe tegeltjes.

De keuken is dus weer in de stijl teruggebracht in de tijd van de Drost Knijpinga Cramer, die hier tot 1826 woonde. De tafel in de keuken is gedekt met een Engels servies en zilveren bestek. De sierlijke comtoise klok aan de wand met Makkumse witjes tikt de tijd statig weg.

Het interieur van het Drostenhuis is weer een stukje authentieker geworden. Professor Mulder schreef in 1976 een artikel over het Drostenhuis voor de Heemkunde Ootmarsum. Hij sloot het artikel af met de tekst :

“Onze restauratie van het pand, is met veel verantwoording voor het te behouden erfgoed uitgevoerd. Het oude Drostenhuis, dat tot patriciershuis is geworden, is voor de komende tijden geheel bewaard in al zijn eigenaardigheden. Aan ons als nageslacht de schone taak dit te behouden zoals dit wonderbaarlijk gaaf tot ons is gekomen. “

Waarvan akte.

 

RM.

Maart 2017